Biografi
Lars Evert Harald Hansén föddes 1927 i Kristianstad och gick bort 2016 (89 år). Han var fjärde barnet i en stor syskonskara om sju barn som växte upp på Vilan strax utanför Kristianstad, och tillbringade somrarna i Åhus. Lars fallenhet för teckning och måleri visade sig tidigt, även hans stora intresse för musik. Under sina levnadsår var han verksam konstnär i Stockholm och Österlen i Skåne.
Föräldrarna var Harald Hansén (1891 - 1984) och Julia Hansén född Larsson (1898-1985).
Efter studenten och militärtjänstgöringen studerade Lars på Skånska Målarskolan i Malmö 1947, vidare till Marie Wadskaers Målarskola och därefter hos professor Rieseby på Kunstakademiet, båda i Köpenhamn.
Konststudierna fortsätter på Grand Chaumière i Paris och Academie Libre i Stockholm 1951-53.
Lars Hansén var kolorist med stark närvaro och genuint formspråk. Han blev främst uppmärksammad för sina karaktäristiska oljemålningar och emaljer. Hans verk har visats på flera utställningar genom åren och hans arbeten finns idag i offentliga miljöer och privata samlingar. Lars arbetade i en klassisk tradition med inspiration av Paul Cézanne, Henri Matisse, och svenska föregångare som Ivan Agueli och Karl Isacsson.
Lars delade sitt konstnärliga engagemang med en musikalisk ambition och studerade piano under flera år för Gottfrid Boon, professor på Kungliga Musikaliska Akademin, men valde i början av 60-talet att helt satsa på konsten.
Lars var i flera år engagerad i KRO, Konstnärernas Riksorganisation i Stockholm.
Lars Hansén var främst en konstnär som inriktade sig på att gestalta naturscenerier. Hans karaktäristiska stil är realistiska, lyriska motiv med klassisk grund. Han arbetade med olika medier såsom olja, emalj, litografi, akvarell och teckning för att återskapa detaljer, ljus och texturer i landskapet. Lars Hansén älskade sitt Österlen som med sitt speciella landskap kan liknas både vid Fårö på Gotland och södra Frankrikes växlande natur. Österlen med Hanöbukten är känt för sin mjuka kustlinje där Lars hämtade många av sina motiv. Med de vita långa sandstränderna, klippor och vikar, samt uttrycksfulla landskap med fält, hagar och skira bokskogar fann han en outtömlig inspiration.
Regionen har en lång historia med byar och kyrkor från medeltiden, samt herrgårdar och historiska gods. Österlen erbjuder en unik blandning av kultur, historia och naturskönhet, vilket Lars uppskattade och förvaltade väl genom sin konst.
I unga år reste Lars utomlands för att studera och måla och inspirerades av både miljön och de kulturer han besökte. Lars liftade med vännerna Folke Isaksson och Hans-Erik Hellberg redan 1949 genom ett krigshärjat Europa till Paris. Paris gav mersmak och han reste senare ner för att fortsätta sina måleristudier på konstskolan Grand Chaumière. Han återvände till Sverige Academie Libre för att sedan starta sin konstnärsbana, först och främst som landskapsmålare.
Under flertalet år arbetade han i Kärrtorpsguppen och delade ateljé med Cheinia Ekström, Arne Arvidsson och Jerker Eriksson.
Lars flyttade och bytte i och med detta även ateljé till Enskede Gård där flera konstnärer huserade, bla Erling Johansson, Norberg.
Lars tillbringade sommarhalvåren i sitt och hustrun Ingrids hus med härlig ateljé på Österlen och deltog dessutom vid ett flertalet tillfällen i Konstrundan som anordnas varje år i april.
Lars var aktiv konstnär intill sin död 2016.
Tankar om konst av Lars Hansén:
Komposition, vad är det?
Här är några element:
Ett samlande av formerna.
Förenkling så att en pendling uppstår mellan planen
Ett omsmältande av formerna
Ett organsierande av rymd
Ett urval av klangrikt utspel
Harmonisering av färgerna
Insättning av frisk kontrastverkan i form och färg
Hemsidan kommer att fyllas på med verk som i dagsläget är magasinerade eller finns hos tidigare kunder.

Självporträtt 1949

En ung Lars Hansén i Åhus. Foto Harald Hansén
Stipendier
1980–2011
Statens stora arbetsstipendium 1980
Stockholms stads kulturstipendium 1980
Statligt kulturstöd 1984-85-86-87
Stockholm Stads tio åriga arbetsstipendium
Offentliga utsmyckningar
1983–2014
Järfälla Sjukvårdsskola
Danderyds sjukhus
Täby Sjukhus
Utsmyckning i Stockholms tunnelbana, Mariatorget,
överförda till Skissernas museum i Lund
Beckomberga Sjukhus
Representerad
Kristianstad Läns Landsting
Stockholms Läns Landsting
Stockholm Stad
Banker ockh organisationer
Utställningar
1950–2015
Kristianstads stadsbibliotek
Gamla Rådhuset, Södertälje
Kullakonst, Höganäs
Bryggargården ÖSKG, Simrishamn
Galleri St Göran & Draken, Stockholm
De Unga, Stockholm
Konstnärshuset, Stockholm
Våra Gårdar, Stockholm
Skärholmens Kyrka
Konstrundan i Österlen
Återkommande utställningar i Konstföreningar i Skärholmen, Spånga, Vantör m fl.
Privata visningar i ateljéerna, Stockholm och Österlen
Det kommer mer här :)
